inspirasi diriku...

kau inspirasi diriku....

inspirasi yang mendorong manusia mengalami anjakan paradigma dalam kehdupan....
inspirasi jugalah yang mndorong manusia berubah dari buruk kepada yang baik, yang baik kepada yang lebih baik...

inspirasiku...

aku tak pasti apa insprasi diriku...
aku tak pasti apa yang ada kt aku sampai aku diinspirasikan...

mungkin dulu aku hidup tanpa inspirasi...
mungkin dulu aku hidup demi dendam...
atau mungkin dulu aku hidup dikejar bayang-bayang sendiri...
atau mungkin aku hidup dengan inspirasi, tapi aku x perasan apa die inspirasi...


tapi sekarang...
aku dah jumpa inspirasi aku...
inspirasi aku belajar...
inspirasi aku untuk berubah jadi lebih baik...
inspirasi untuk aku belajar mengenai sesuatu yang aku tak pernah nak belajar...
inspirasi untuk aku berfikiran positif kepada semua perkara...

kadang-kadang aku menyesal...
kenapa aku x jumpe inspirasi aku lebih awal...
supaya aku bole berubah dari awal...
melentur buluh, biar dari rebungnya...
tapi aku, rasenye dlm usia 20 ni, aku da jadi buluh...buluh betung mungkin...
boleh ke aku berubah jadi macam inspirasi aku???

inspirasi aku ada 3...
inspirasi untuk aku belajar....farhana abu zaki..
insirasi untuk aku berubah jadi baik...nur syafiqah mohammad...
inspirasi aku untuk belajar sesuatu yang aku tak pernah nak belajar...siti noorhidayani mohd salamun...

3 org yg menjana anjakan paradigma pemikiran aku...
3 orang yg paling aku sayang dalam hidup aku di maktab...
3 org yang paling aku care kt mktb...

ana....
inspirasi aku untuk belajar...
inspirasi aku untuk x putus asa dalam belajar...
inspirasi aku untuk menebalkan esaimen aku...
inspirasi aku untuk mengskemakan esaimen aku...
sbb ana, aku pernah menangis sbb result die lagi tinggi dari aku...
dari situ, aku anggap die sebagai pesaing aku...
aku x boleh nk beat die dalam banyak perkara...
tp mungkin aku boleh beat die dlm xm...
sbb kerja die kemas....kalau boleh aku nk kerja aku kemas mcm die...
sbb die bijak...kalau boleh, aku nk jadi bijak macam die...
sbb die teliti...n kalau boleh aku nk jadi teliti macam die...

kak piqah...
insprasi aku untuk berubah jadi manusia yg lebih baik...
aku tau aku siapa...
aku tau perangai aku macamana...
kadang2 aku sendiri segan bila org tau aku rumet kak...
sbb aku sendiri x sebaik kak...
aku takut kak segan ade aku yg x baik ni sebagai rumet...
aku tkut sgt2 kalau ade org kata kak x pandai jage rumet sbb perangai aku...
dan aku paling takut, kalu2 org kate aku x layak jd rumet kak, sbb kak terlalu baik...

kadang2 aku terfikir...
knape aku x jumpe kak lg awal...
tapi, ade hikmahnye...
aku jumpe kak lepas aku hilang seseorang yang paling aku sayang...
kak yg skong aku...
kak yang banyak bantu aku...
kak segala2nya buat aku masa tu...
kak rileks je bila aku sebut2 org yg aku hilang tu...
n kak x pernah jemu bila aku bercerita pasal org tu...
time kasih kak...
kak terlalu baik di hati saya...
sbb tu sy terlalu manja dgn kak...
kak pernah tmpr sy sbb sy freehair...
tu bukti kak jage sy...
kak x pernah mrh sy bile sy nk gi tnds mlm2, sy ajak kak...
kak kemaskan katil sy...
kak kemaskan meja sy...
kak basuhkan baju sy...
kak nasihatkan sy bila sy slh jalan...
kak bawak sy balik bile sy 'ilang dan sesat'...
kak x pernah paksa sy...
n paling penting, kak nasihatkan sy dgn baik...
smpai sy x rase nasihat kak 2 1 beban kt saya...
banyak sgt budi kak kt sy...
bila sy nk jadi baik mcm kak...
abb sy x pernah wat apape kt kak...
yg sy tau, sy byk susahkan kak...
manja...penakut...
n kdg2 sy terlupa nk care kt kak...
3 thn lagi sy akan berumetkan kak...
n sy janji, sy akan cuba berubah ke arah yg lebih baik...
sy cuba utk ke surau mcm sy semester 2 dulu...
terima kasih byk2 kak..
sy sygkn kak sgt2...

yani...
inspirasi aku untuk belajar sesuatu yg aku x pernah nk belajar...
bile kenal yani...aku belajar utk jadi kakak...
aku belajar utk jd seorang pemikir...
aku blajar utk jadi org yg observant...
aku belajar mcmana utk menghargai sesuatu...
aku belajar utk memaafkan...
aku belajar utk berterima kasih...

aku pernah marah kt yani...
sbb aku rasa sekali lagi aku ditinggalkan oleh ana...
n ajaibnye, mrh aku kt die bole ilang dlm mase sehari...
sdgkan dulu....2 thn aku amek masa utk memaafkn...
yani...
byk persamaannye dgn kak...
tegur x direct, tp penuh hikmah...
aku diajar utk memaafkan hanya dengan artikel yani kt fs...
siapa kita utk berdendam...
aku blaja utk jd insan pemikir...
sbb kata2 die penuh dgn ilmu...
n jarang sgt2 kalu2 aku ym atau msg dgn yani, kata2nya kosong...
kalu x tersurat...ianya tersirat...
kenal yani membuatkan aku jd ramah...
aku belaja utk senyum kt adik2...
aku blaja utk berfikiran positif...
n aku belajar utk berterima kasih...
dulu aku tutup ati aku untuk rapat dgn org...
n skrg, hati aku terbukak utk rapat dgn semua org...
n aku blaja mcmana utk senyum...

ana...
walaupun kite x mcm dulu...
ko ttp kwn baik aku...
thanks utk segalanya..
n maaf jgak utk segalanya...
uhibbuki jiddan lillahitaala..


kak n yani...
kakak dan adik...
sama tp x serupa...
uhibbuki jiddan lillaitaala...

sy sygkan kak n yani...
anda inspirasi hidupku...

1 comments:

ya Allah adindaku yg ku syg kerna Allah...
terlalu tggi kate2 mu itu... moga ukhuwah ini mbawa kt ke syurga.. tp byk adk tertgal.. kak slalu marah adk.. kak slalu xlayan adk ckap nk2 time ym n msj.. kak xsepemurah adk.. kak emo.. kak peMALAS.. n plg pntg,kak byk slh ng adk.. maafkn ku dek...

March 21, 2009 at 9:55 PM  

Blogger Template by Blogcrowds